Uitvaartverzekering vergelijken

Helaas hebben we in het leven ook met nare gebeurtenissen te maken. Het overlijden van een dierbare is een gigantische klap. Nadat iemand overleden is, is het echter ook direct zaak om vooruit te kijken. Er moet namelijk nog iets belangrijks geregeld worden: de uitvaart. De uitvaart is in feite de laatste dienst die je aan een dierbare kunt bewijzen. Het organiseren van een uitvaart is dan ook voor veel mensen een belangrijke bezigheid.
Het organiseren van een uitvaart kost echter een hoop geld. Sterker nog: voor een gemiddelde uitvaart betaal je al snel meer dan 6000 euro. Stel dat een dierbare van jou overlijdt, ben je als erfgenaam verplicht om voor deze kosten op te draaien. Althans; dat is onder bepaalde omstandigheden. Dat is echter niet voor een ieder mogelijk. Mede daarom is er enige tijd geleden een nieuwe verzekering op de markt gebracht; de zogeheten uitvaartverzekering.
Het principe van een uitvaartverzekering is behoorlijk simpel. Je betaalt een bepaalde premie en de uitvaartverzekering verzekert je vervolgens tegen de kosten van de begrafenis of crematie. Stel dat je komt te overlijden, betaalt de uitvaartverzekering dus (een deel van) de kosten. Hoe hoog dat bedrag is, is weer afhankelijk van het soort uitvaartverzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering is niet zomaar een uitvaartverzekering. Nee, er valt allereerst onderscheid te maken tussen de verschillende varianten. Vervolgens zit er ook nog verschil in de poliswaarden en de hoogte van de premie. Het is dan ook ontzettend belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle soorten autoverzekeringen. Als jij komt te overlijden, wil je het tenslotte goed geregeld hebben voor je dierbaren/erfgenamen. Althans; dat is de gedachtegang van vele mensen die een uitvaartverzekering afsluiten.

Maar, over welke soorten uitvaartverzekeringen hebben we het dan? In de basis zien we drie verschillende soorten:

De kapitaalverzekering
De naturaverzekering
Combinatie uitvaartverzekering
De koopsom uitvaartverzekering

Hieronder leggen we per uitvaartverzekering in het kort de belangrijkste kenmerken uit.

De kapitaalverzekering

Bij het afsluiten van een kapitaalverzekering betaal je maandelijks een bepaalde premie. Indien je komt te overlijden, krijgen je nabestaanden een bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen we nabestaanden (een deel) van de uitvaart bekostigen. Hoe hoog dit bedrag is, is dus afhankelijk van de hoogte van de premie en de polisvoorwaarden. Het geld dat uitgekeerd aan de nabestaanden wordt, dient aan de uitvaart besteed te worden. Het is niet toegestaan om dit bedrag voor andere doeleinden te gebruiken.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering ontvangen de nabestaanden geen geld. Nee, ze ontvangen juist de goederen en diensten die bij een uitvaart om de hoek komen kijken. Denk hierbij aan de grafkist, een bloemstuk, een advertentie en eventueel een dienst. Deze aspecten vallen onder het basispakket. Indien gewenst kan je dit basispakket uitbreiden, zodat je meerdere diensten onder de naturaverzekering kunt laten vallen.

Bij een naturaverzekering is het zo dat alles van tevoren vastgelegd wordt. Voor de nabestaanden scheelt dit een hoop werk, aangezien het meeste werk al uit handen wordt genomen. De premie voor een naturaverzekering is in de basis lager dan de premie voor een kapitaalverzekering.

Combinatie uitvaartverzekering

Deze combinatie is een combinatie van de hierboven genoemde varianten: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. Hierbij vallen in feite dezelfde aspecten als bij een naturaverzekering onder het basispakket. Indien je graag extra wensen hebt, kan je hiervoor een extra bedrag laten reserveren. Dat is dus een deel kapitaalverzekering.

Koopsom uitvaartverzekering

De laatste variant is een beetje de vreemde eend in de bijt. Bij deze variant leg je namelijk eenmalig een bedrag neer bij de verzekeringsmaatschappij. Op het moment dat je komt te overlijden, komt dit bedrag vrij voor de uitvaart. De hoogte van het ingelegde bedrag is uiteraard hierbij wel van belang met het oog op het organiseren van de uitvaart.

Uitvaartverzekering vergelijken

Ja, het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet al te makkelijk. Dat heeft met name te maken met het de vele varianten die op de markt aanwezig zijn. Je hebt te maken met een uitgebreid aanbod, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Wij hebben daar één tip voor: zet al je wensen op papier. Heb je jouw wensen duidelijk in beeld gebracht? Dan weet je ook naar welke aspecten je op zoek bent binnen een uitvaartverzekering. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Let bij het vergelijken van de uitvaartverzekering uiteraard ook op de hoogte van de premie. De hoogte van de premie is veelal bepalend voor de uiteindelijke (uit)betaling bij een uitvaart.

Verzekering.net is uw netwerk voor het vergelijken van verzekeringen.